Kun terve nuori ihminen sairastuu (IBD)

Olen nyt suunnilleen kahden vuoden ajan totutellut ajatukseen, jota en koskaan aiemmin uskonut tässä iässä kohtaavani. Olen kroonisesti sairas.

Minulla on kehossani peikko, jota en saa sieltä pois vaikka kuinka haluaisin. Välillä saan peikon kyllä rauhoittumaan, mutta lähtemään en sitä saa kuin ehkä joskus hamassa tulevaisuudessa leikkauksella, jos peikko äityy oikein ikäväksi. Peikkoni nimi on proktiitti. Proktiitti on yksi IBD (Inflammatory Bowel Disease, ethän sekoita IBS:ään – eri asia)- taudeista, jotka jostain syystä ovat viime vuosina olleet Suomessa kovasti lisääntymään päin.

Ja siihen onnettomien joukkoon minäkin nyt kuulun. Omistan vessapassin ja jäsenyyden Crohn ja Colitis ry:hyn. Herään arkiaamuisin 4.30, jotta ehdin ottaa aamulääkkeeni tuntia ennen aamiaista. Pinnistelen, että muistan alkuillasta ottaa taas lääkettä tuntia ennen ruokailua ja illalla tunnen yhä ällötyksenväreitä kun joudun ”ottamaan” yölääkkeeni.

Minä. Nuori terve ihminen. Perusterve (tai siis en enää), normaalipainoinen, tasapainoisesti syövä, liikkuva ihminen. Ulkoisesti aivan tavallisen näköinen – ainakin hyvinä päivinä. Huonoina päivinä nimittäin näytän helposti siltä kuin olisin viidennellä kuulla raskaana – ja sellainen määrä vatsan turvotusta muuten sattuu. Paljon.

Miksi minä?

Tilanteen epäreiluus ja epäselvyys ovat niitä isoimpia asioita joiden kanssa eniten taistelen. Onko reilua, että tämä tapahtuu minulle, joka olen aina pitänyt itsestäni huolta? En minä ole tehnyt mitään millä olisin voinut tilata itselleni tällaisen kohtalon. Enhän?

Miksi ylipäätään kukaan sairastuu?

Niinpä. Kun sitä eivät tutkijatkaan vielä ole osanneet selvittää. Kuinka raivostuttavaa. Minä haluan elämääni tulevat asiat selkeinä. Seurauksilla on oltava syynsä. Minä haluan tietää miksi minä sairastuin! Nyt olen vain arvailujen varassa.

Yllä oleviin ajatuksiin tottuminen on ollut oma projektinsa ja toinen – jatkuvasti käynnissä oleva projekti – on uudenlaisen ruokavalion löytäminen ja opettelu. Hoitavan lääkärini mukaan ruokavaliolla ei ole vaikutusta sairauteen sinällään, mutta käytännössä olen huomannut sillä olevan suuri merkitys omaan vointiini.

Tämän hetkisestä ruokavaliostani olen rajannut pois gluteenin, lähestulkoon kaikki maitotuotteet juustoja ja satunnaisia jogurtteja lukuun ottamatta ja tiettyjä yksittäisiä hedelmiä, jotka ovat itselleni lähes automaattisesti vatsakipua aiheuttavia (omena, vesimeloni – auh).

Onneksi gluteenittomien tuotteiden valikoima kaupoissa alkaa tänä päivänä olla jo ihan mukavalla mallilla. Haasteita tulee vastaan oikeastaan vain reissatessa ja erityisesti tilanteissa, joissa pitäisi äkkiä keksiä jotain nopeaa välipalaa. Nykyään pidänkin jotain pientä mukanani lähes kaikkialla – auton hanskalokerossakin on aina joku patukka tai pähkinöitä hätätilanteiden varalle.

Ja silti, vaikka kuinka pitäisin ruokavaliostani kiinni ja ottaisin lääkkeet ajallaan. Silti tulee päiviä, jolloin vatsa turpoaa jo heti aamusta. Sattuu. Joudun juoksemaan vessassa monta kertaa päivässä. Pyyhin verta, pyyhin limaa (tiedän että nämä asiat on joillekin too much information, anteeksi). Häpeän, nolostelen, selittelen. Saan ikäviä katseita tullessani ulos inva-WCstä.

En pääse osallistumaan asioihin, joihin haluaisin osallistua, koska kipu on liian kova. En voi pukeutua vaatteisiin, joihin haluaisin pukeutua, koska turvotuksen vuoksi ne joko puristavat kipeästi tai saavat minut näyttämään joko raskaana olevalta tai todella ylipainoiselta.

Ja se on ihan paskaa.

Enkä voi muuta kuin hyväksyä, että tällaista tämä nyt vaan on. Toivoa, että olisi enemmän niitä hyviä päiviä, jolloin peikko on ihan hiljaa ja voin olla ja elää aivan kuten muutkin. Ja lähettää kamalasti tsemppiä kohtalotovereille, joilla tauti voi olla vielä aktiivisempi ja laajemmalle levinnyt kuin itselläni.

Jos haluat lukea aiheesta enemmän, suosittelen seuraavia sivustoja:

Et varmaan olisi arvannut?

#näkymätönsairaus

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s